Kandidatarbete // Multifunktionella urbana hus // 2023
Handledare: Joaquim Tarraso
Diskussionen om hållbar arkitektur har de senare åren fokuserat på byggnadsmaterialens påverkan på klimat och ekosystem. Verkligt stora klimatvinster skulle kunna ske om vi byggde med en mycket längre tidshorisont än vad vi gör idag. Istället för att bygga optimerade hus bör vi bygga hus som tål tidens tand.
Om den samtida stadsbyggnaden bör handla om att hitta kvaliteter och situationer att bygga vidare på, så bör byggnadsarkitekturen handla om att göra byggnader som premisser för framtidens liv.
Robusthet i plan och kvaliteter
De två husen är del i en kedja hus som ligger mellan Hjalmar Brantingsleden, en framtida boulevard, och en större grön gård. Husen ligger i en T-konfiguration för att skapa ett entrérum mellan den publika gatan och insidan samt ett större, sydvänt gårdsrum med stora befintliga träd.
Konfigurationen ger alla hus tillgång till lugnare privat sida utan att skapa några mörka gårdar; den är öppen nog för att ge ljus och grönska men inte gles nog för att förtätas i framtiden.
Anpassbarhet
Idealen kring bostäder och kontor förändras ständigt. Istället för att optimera för samtida krav så är det klokare att planera för ombyggbarhet.
Husen minimerar strukturella element i planen, undviker inbyggda installationer och har en fasad med många kopplingspunkter, vilket gör planlösningen friare. Varje våningsplan i varje hus kan anpassas individuellt utan att påverka de andra planen, men de kan också kopplas ihop genom att bjälklaget kan öppnas på flera ställen.
Reparerbarhet
Genom att använda en enkel konstruktion med få, naturliga material, så kan enskilda delar av huset lagas enklare.
Fasaden är putsad vilket gör att stommen kan modifieras utan att det påverkar husets uttryck. Fönstren är i trä så att de kan lagas istället för att slängas och bytas ut, och el och vatten dras i ett undergolv för att förenkla ombyggnad av installationer.