Vindskydd // Oktober 2020
Kommer från Bohusläns blånande berg, Halland och Västergötlands hällar Men här västerpå syns bara havet Sverige ligger i öster men väster ut där ligger Världen. och här, i viken mitt barndomshem, byggd på ett urberg i världshavet.
Fritt efter Evert Taube
Längst ut i skärgården. Här står ett vindskydd som i tre väderstreck är omgivet av berg, men i nordväst syns öppen horisont. Skyddet består av tre sammanbundna kuber, förskjutna från varandra. De rätvinkliga kuberna kontrasterar mot de runda klipporna i form och färg, det känns som att vindskyddet är hämtat från en annan värld.
Samtidigt finns det något sjävklart med vindskyddet på denna platsen. Här i det yttersta havsbandet kan man koppla bort omvärlden. Här finns möjligheten att utgå från fundamentala principer i designprocessen. Trä är ett förnybart material som är naturligt att använda i vårt klimat. Kuben är en av Platons urkropp, den av dem som lämpar sig bäst att bygga och bo i. Formen med förskjutna kuber utnyttjar det lutande klippunderlaget maximalt. De tre nivåerna ger en naturlig rumsindelning, interiört ljusspel och inramade utsikter. Kubens geometriska uttryck framhäver naturens former och vice versa. Genom att enbart öppna en av skyddets många sidor får man bra med ljus och utsikt, men inte för mycket drag och rök. Fasaderna behandlas med tjärolja för att kunna stå emot havsklimatets påfrestningar, en traditionell och naturlig ytbehandling med maritim koppling och lång historia i Bohuslän.
Placering
De två bergskanterna och det sluttande bergsgolvet utanför ger ett naturligt rum, med naturliga bänkar, bord och stolar.
Öppningen vetter mot nordväst. De förhärskande vindarna är västliga och de som oftast bär regn kommer från sydväst. Det innebär att öppningen är i lä de flesta dagar. Väderstrecket ger utsikt mot havet och kvällshimlen, men man slipper skarpt solljus på morgonen. Under soliga sommardagar är det skugga i skyddet så att man kan undvika den direkta värmen.
Skyddet med sina tre kuber i varsin nivå ger en intressant rumslig upplevelse på insidan. Då öppningen är placerad något till vänster upplever inte besökare, som typiskt anländer från vänster, hela rummet från början. Längst inifrån ser man ner mot utsikten och havet. Omgiven av väggar kan man känna sig trygg och samtidigt uppleva något mäktigt.
Stolpen ger djupkänsla i rummet, och kan användas för att hänga jackor och väskor på. Trappstegen liksom kanterna funkar som sittbänkar.
Disponeringen av ytan med plats för tre, en, respektive två personer gör det lättare för olika konstellationer att bruka skyddet utan att inkräkta för mycket på varandra. Det gör också att mindre sällskap på två–fyra personer får möjlighet till mer personliga utrymmen.
Utformning
Jag vill undvika gimmicks och onödiga lösningar på konstruerade problem. Därför är skyddet spartanskt och enkelt ”by design”. Inte för att bekvämligheter är fel, utan för att skyddets besökare ska få en så nära upplevelse av naturen som möjligt. Jag tror att de som tar sig längst ut i havsbandet vill uppleva just närheten till havet, och min egen upplevelse är att upplevelsen blir större i simpla strukturer.
Den enkla utformningen ger flexibilitet för brukarna att använda skyddet så som de önskar och behöver. Golvet får både agera sovyta, matlagningsyta och umgängesyta. Enkelheten gör skyddet blir enklare att städa, underhålla och bygga. Det blir materialsnålt och billigt. De tre nivåerna ger valmöjligheter i fråga om ljus och utsikt. Klimat och luftcirkulation kan regleras genom en liten lucka i den översta kuben.
Utöver skyddet syns ingen annan bebyggelse här än sjömärken: Stora Osets fyr och Torrbeskärs båk. Här är vindskyddet en god granne som ansluter i form, färg och idé till sjömärkenas funktionella arkitektur.